Volg Belga News Agency (NL)

Sporters sponsoren: een gouden zaak voor merken

Nieuws   •   apr 28, 2017 14:58 CEST

Nafissatou 'Nafi' Thiam, Audi -17/05/16. (BELGA, Dirk Waem)

Geen betere reclame voor merken dan in combinatie met topsporters. Mensen kijken op naar hun prestaties, ze worden vaak als voorbeeld gezien door het grote publiek en de berichtgeving heeft bijna altijd een positieve bijklank waardoor de lezer het merk met een positief gevoel associeert. Drie van de meest genoemde sporters in Belgische media tijdens de afgelopen maanden – Tom Boonen, Nafi Thiam en John-John Dohmen – hebben dan ook zeer lucratieve sponsordeals. Winstgevend voor de atleten zelf, maar zonder twijfel ook een goede investering voor de merken.

In de eerste vier maanden van dit jaar kwam Tom Boonen meer dan 23,500 keer voor in printmedia, op nieuwssites, blogs of Twitter. Daarmee werden ruim 662 miljoen mensen bereikt. Doordat hij als wielrenner aan ploegsport doet, wordt de ploegsponsor bij de meeste van zijn professionele vermeldingen in één adem genoemd. Voor de afgelopen vier maanden zijn er bijna 6000 vermeldingen van Quick Step in combinatie met Tom Boonen. Quick Step-floors doet dus gouden zaakjes door zijn naam te verbinden aan de ploeg van Tom Boonen, maar ook van onder meer Philippe Gilbert, Ilyo Keisse, Marcel Kittel en Niki Terpstra. Nadat bekend raakte dat Boonen na zijn wielerpensioen ambassadeur wordt voor Donkervoort, een exclusief merk van Nederlandse sportwagens, werden 139 vermeldingen van Donkervoort in combinatie met Boonen genoteerd. Donkervoort kreeg hierdoor in één klap een vermelding bij ruim 4,8 miljoen mensen.

Zevenkampster Nafi Thiam, goed voor 2843 vermeldingen in Belgische printmedia, op nieuwssites, blogs of Twitter, sloot sponsordeals met Nike, Audi, Red Bull en Diamanti Per Tutti. De vermeldingen van Thiam hebben een potentieel bereik van bijna 100 miljoen mensen, een cijfer dat gebaseerd is op gemiddelde lezersaantallen van printmedia, blogs, sociale media en nieuwswebsites. De gouden medaillewinnares van Rio werd in de eerste vier maanden van het jaar 153 keer vernoemd in combinatie met sportmerk Nike en haalde daarmee een bereik van bijna 7 miljoen mensen, zo blijkt uit cijfers die Belga Solutions berekende. Toen ze de sleutels van haar nieuwe Audi in ontvangst nam, werd daar maar liefst 69 keer over geschreven, een bericht dat 1,9 miljoen mensen bereikte. De meeste sponsors worden online vermeld, slechts 14 procent van de vermeldingen gebeurt in printmedia. Thiam zelf post op haar sociale media consequent hashtags met de namen van haar sponsors, op die manier bereikt ze de 14,300 volgers die ze inmiddels op Twitter heeft.

Thiam heeft een contract bij Adeps (Administration de l'Education Physique et des Sports) en is lid van het Vivaldis Interim Challengers Team waardoor ook de merken ‘Adeps’ en ‘Vivaldis’ vaak voorkomen in combinatie met Nafissatou Thiam. Hoeveel haar sponsordeals Thiam opbrengen is niet geweten, maar het is wel zeker dat de grote merken in de rij staan om Nafi tot ambassadeur te kunnen inlijven.

John-John Dohmen, sinds enkele maanden de ‘beste hockeyspeler ter wereld’ heeft zelf een petjescollectie Cap 10 op de markt gebracht waarmee fans hun favoriete team kunnen steunen. En laten dat nu toch niet de nationale ploeg, Belgian Red Lions, en Waterloo Ducks zijn, twee teams waarvan Dohmen deel uitmaakt… Cap 10 kreeg 16 vermeldingen in combinatie met John-John Dohmen maar bereikte daarmee wel 243,000 mensen, heel wat meer dan de 29,746 die Adeps bereikte via John-John.

Meer weten over de monitoring- en analysetool?

*Cijfers van 01/01/2017 tot en met 21/04/2017

Opmerkingen (0)

Opmerking toevoegen

Opmerking

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.