Volg Belga News Agency (NL)

Premier Michel vaakst vernoemde politicus van 2016

Nieuws   •   dec 30, 2016 10:37 CET

Charles Michel (18/05/2016, Belga-Dirk Waem)

Eerste minister Charles Michel was de meest vernoemde politicus in Belgische kranten en op nieuwssites het afgelopen jaar. De top drie wordt aangevuld door vicepremiers Jan Jambon en Kris Peeters. Dat blijkt uit cijfers van Belga Solutions, dat een monitoring uitvoerde van 1 januari tot 11 december 2016.

Niet geheel onverwacht is premier Michel de vaakst genoemde naam van de federale Belgische ministers. De premier werd het afgelopen jaar maar liefst 28.157 keer bij naam genoemd in de Belgische media. Als hoofd van de regering verduidelijkte hij vaak regeringsbeslissingen en vertegenwoordigde ons land ook vaak in internationale context. De vermelding 'Charles Michel' was het hoogst op 11 oktober, toen het kernkabinet zonder begrotingsakkoord uit elkaar ging. Maar liefst 45 geschreven media en zo'n 790 nieuwswebsites maakten daar melding van. In diezelfde periode waren de termen 'budget', 'négociations', 'déclaration', 'beleidsverklaring' en 'uitgesteld' de trending topics.

Op een tweede plaats qua naamsvermelding staat minister van Binnelandse Zaken Jan Jambon. De N-VA'er was niet uit het nieuws weg te slaan na de aanslagen in Zaventem en op de Brusselse metro. De vicepremier kwam niet altijd positief in beeld, hij kreeg het hoogste aantal vermeldingen na een uitspraak dat 'een significant deel van de moslims in Brussel danste na de aanslagen'. Ook de internationale pers pikte deze uitspraak op, deze cijfers werden niet weerhouden in de becijfering van Belga Solutions. Ook bij de begrotingsgesprekken in oktober kende Jambon vooral onlinepiekmoment in aantal vermeldingen.

Vlnr: Kris Peeters, Charles Michel, Jan Jambon (23/12/2016, Belga-Nicolas Maeterlinck)

Vicepremier Kris Peeters is het derde meest vernoemde lid van de federale regering. Tijdens de begrotingsgesprekken verliet hij de tafel, waardoor heel wat media dachten dat de regering er niet zou uitkomen en de stekker eruit zou trekken. Een tweede piekmoment voor Kris Peeters was toen hij aankondigde dat hij tegen de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 naar Antwerpen zou verhuizen om het op te nemen tegen Bart De Wever in de strijd om de burgemeesterssjerp.

De top vijf wordt aangevuld door minister van Justitie Koen Geens en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Staatssecretaris Theo Francken valt net buiten de top vijf. Hij kwam in verschillende dossiers in de aandacht en werd het afgelopen jaar zo'n 11.423 keer in Belgische media vermeld.

Wenst u meer informatie over dit onderzoek van Belga Solutions? Contacteer ons op 02/743 34 03 of info@belga.be.

Opmerkingen (0)

Opmerking toevoegen

Opmerking

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's Privacy Policy.